BRC Global Standard: Tüketici Ürünleri – Consumer Products

BRC Global Gıda Standardı (British Retail Consortium) Nedir?

İlk olarak 1998 yılında İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC) tarafından BRC Gıda Teknik Standardı olarak yayınlanmıştır. BRC Global Standartları akredite belgelendirme kuruluşlarının dünya çapında bir ağ üzerinden verilen sertifika ile tedarikçiler tarafından kullanılan kalite belgelendirme programıdır. Dünya çapında gıda tedarikçileri tarafından özellikle de İngiltere perakendecilerine ürün sağlayan kuruluşlar tarafından benimsenmektedir.

BRC Standardına göre belgelendirme; üreticilerin, marka sahiplerinin ve perakendecilerin kendi yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olurken nihai olarak da tüketicinin koruyucusu olur.

BRC’ nin firmalara getirdiği faydaları Nelerdir?

  • HACCP Sisteminin kurulumunu ve devamlılığını sağlar
  • Akredite edilmiş bir 3. taraf belgelendirme kuruluşu tarafından değerlendirilmek ve belgelendirilmek sektör içinde belli bir ayrıcalık sağlar.
  • Dokümante edilmiş ve etkin bir kalite yönetim sisteminin uygulanmasını sağlarşekilde kontrol edilmesini sağlar
  • Ürünlerin, proseslerin ve personelin etkin bir
  • Hem üreticiler hem de tedarikçiler için geçerli olan ortak ölçme ve değerlendirme kriterleri, gıda perakendecileri ve tedarik zinciri içindeki diğer organizasyonların değerlendirme yapmasında yardımcı olur.
  • Standart; kalite, hijyen ve ürün güvenliği konularını detaylı bir şekilde kapsadığından bu konulara yönelik başka sertifikasyon hizmeti alınmasına gerek kalmaz.
  • Yapılan denetimler ve ortaya çıkan düzeltici faaliyetlerin takip edilmesi ile belgelendirilen firma sürekli gelişen ve iyileşen bir kalite, hijyen ve ürün güvenliği sistemi kurmuş olur.

GMP’ yi Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir?

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin üretimini yapan firmalara uygulanabilir.

  1. İşlenmemiş et ve balık ürünleri (Kırmızı, beyaz et, dondurulmuş, soğutulmuş balık, işlenmemiş et ve balık ürünleri),
  2. Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze ürünleri,
  3. Soğutulmuş, dondurulmuş süt ve süt ürünleri, yumurta,
  4. Yemeğe yada pişirmeye hazır soğutulmuş, dondurulmuş, pişirilmiş et ve balık ürünleri,
  5. Çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, hermetik konserve  gıda ürünleri,
  6. Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, şekerlemeler ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri).